http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/01/PS4GreatWave.jpg

Waarom lanceert de PS4 later in Japan?

Tof dat de PS4 voor ons Europeaantjes al om het hoekje komt kijken, maar Japan, het land van Sony, moet nog even wachten. Wat boeit dat? Nou eigenlijk best veel, ik had gehoopt om awesome Japanse titels al vanaf dag 1 te kunnen spelen. Niet dus. Nu ga ik zielig in een hoekje zitten huilen.

Maar even serieus, hoe onlogisch is het eigenlijk dat notabene Japan moet wachten op de PS4 en haar sublieme games? Toch zouden er goede redenen zijn om Sony’s nieuwe kindje nog niet in handen van de Jappen zelf te leggen.

Een van die redenen is een gebrek aan Japans getinte games. Want ja, er moet minstens 1 pantyshot ofzo inzitten voordat Japanners een game aantrekkelijk vinden ofzo? Enfin, de line-up is nog niet geschikt voor onze Oosterse vrienden en Westerse developers zijn als een malle bezig geweest, dus er is wel genoeg interessants om de PS4 hier te lanceren.

Dat brengt me bij het volgende punt. Terwijl Amerikaanse en Europeaanse ontwikkelaars overuren maakten om zich klaar te stomen voor de next-gen, bleven de Japanse devs er vrij rustig onder zo blijkt.

“Natuurlijk, nadat we de PlayStation 4 in februari aankondigde, toonden [Japanse] uitgevers interesse, maar het is een compleet verschillend beeld in vergelijking met de bereidheid van de Westerse uitgevers.”

Aldus president van Sony, Shuhei Yoshida. Maar waar ligt de bron van die terughoudendheid? Is het omdat de traditionele Japanse maatschappij gebouwd is op stabiliteit en niet van verandering houdt? Of komt het omdat de handheld hebbedingetjes zoals de 3DS het gewoon beter doen dan de ouderwetse console? Helaas allemaal speculatie.

Conclusie: het is duidelijk dat Sony sinds de PS3 meer de mening van het Westen is gaan waarderen, maar dat wil niet zeggen dat Japan aan de kant geschoven wordt. Misschien is het juist omdat de lancering later is, dat Sony Japan eigenlijk zeer koestert. Een kindje moet groeien, leren vallen en opstaan voordat het ook maar iets kan bereiken in het leven. Wat ik wil zeggen is dat wij de kinderziektes krijgen, mislukte titels, bugs, laadschermen en eventueel nieuwe PSN-hack pogingen, en Japan krijgt het opgepoetste resultaat ervan: de perfecte, brave en gehoorzame PS4.

Zucht. Ik zou bijna jaloers worde… Oh wacht, staat daar nou de postbode met een verdacht, groot, blauw pakketje voor de deur?
There are no comments

Add yours

Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: