http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/01/japaneseeee-1050x590.png

Van ‘hallo’ naar ‘konnichiwa’

Zou het niet fantastisch zijn als je de allernieuwste Japanse game al zou kunnen spelen voordat het überhaupt in Nederland te koop is? Het enige wat je nog in de weg staat, is de Japanse taal. Die priegelige tekentjes en snelle stemmetjes kunnen ervoor zorgen dat de moed je in de schoenen zakt. Maar dit is nergens voor nodig! Ik ga jullie iets vertellen over hoe je zelf Japans kunt leren.

Ground zero

Nihongo_Horizontal

De grootste drempel is misschien wel het Japanse schrift: er zijn immers meer dan 5000 tekens, die allemaal verschrikkelijk op elkaar lijken. Gelukkig hoef je er maar een stuk of honderd te kennen om alle woorden te kunnen schrijven. Dit zijn de zogenaamde Kana-tekens (bestaande uit het Hiragana-schrift en het Katakana-schrift). Voor de rest heb je nog het enórme aantal Kanji-tekens, die uit het Chinees afkomstig zijn.

Voordat je echt kunt beginnen moet je het Kana-schrift kennen en gelukkig kan dat helemaal gratis. Er zijn een aantal sites die je kunt gebruiken: op bijvoorbeeld readthekanji.com kun je dit schrift al in twee weken onder de knie krijgen.

Woede-uitbarstingen

Na het basisschrift, kun je echt beginnen! Helaas kosten de ietwat betere methodes wel een paar centjes. Er zijn ook mogelijkheden op het internet, maar die zijn veel minder gestructureerd. Wat ik aan kan raden zijn ‘Japanese for Busy People‘, ‘Genki‘, en ‘Minna no Nihongo‘. Je kunt alle boeken van deze serie vinden op amazon.co.uk. Daar zijn ze niet duur, en bovendien betaal je geen verzendkosten (en nee, dit is geen sluikreclame).

woede-uitbarstingJe zult merken dat het hierna heel snel zal gaan, aangezien de grammatica immers veel eenvoudiger is dan Frans of Duits. Het meest frustrerende wat je na een tijdje tegen zult komen is het al eerder genoemde Chinese Kanji-schrift. Ik heb bij mezelf al vaak woede-uitbarstingen moeten bedwingen. Konden die Japanners niet gewoon het normale alfabet gebruiken?!

Van Rome naar Düsseldorf

japannerssNadat je alle basisgrammatica en vocabulaire onder de knie hebt, zal het wel eens tijd worden om te oefenen met echte Japanners. Tip: ga niet in een sushirestaurant met de Japans-uitziende ober praten om te kijken of hij je verstaat, want vaak zijn dat Chinezen. Dat heeft bij mij al vaker voor gênante situaties gezorgd. Een mogelijkheid om in aanraking te komen met Japanners is googlen (tegenwoordig de oplossing voor bijna alles). Zoek naar Japanners die Engels willen leren en je vind een enorme lijst van Skype-gebruikersnamen. Je kunt ook op toeristische plekjes randomn Aziaten aanspreken, vaak zit er wel een Japannertje tussen. Voor je het weet sta je op de koepel van de Sint-Pieter te praten over J-pop met een paar Japanners (true-story). Of ga eens shoppen in de Immermannstrasse in Düsseldorf: daar breek je de nek over de Japanners.
 

Je zult merken dat Japans leren veel sneller gaat dan je dacht. Na een tijdje zul je zelfs anime kunnen kijken zonder ondertiteling of Japanse games kunnen spelen voordat ze naar Europa zijn gebracht: geweldig toch?

In ieder geval: Gambatte! (doe je best!)
There are 9 comments

Add yours
  • Diederik

   Men zegt dat Japans leren 7 jaar duurt. Ikzelf ben 2.5 jaar geleden begonnen, kan me al verstaanbaar maken over de meeste onderwerpen en ken 1400 tekens. Het ligt er heel erg aan hoe erg je je inzet, en hoe goed je in talen bent. Ik denk dat je basisgrammatica, basistekens en basisvocabulaire binnen een jaar moeten lukken als je 3 uur per week studeert.

   • Japatrees

    Ik heb er dan 4 jaar over gedaan, omdat ik hiervoor een opleiding volgde, maar je merkt wel dat je nooit bent uitgeleerd. Het is ook voornamelijk de discipline om je Japans bij te houden wat moeilijk is vind ik zelf. Toen ik afstudeerde kon ik in totaal 2500 kanji-tekens, maar ik gok dat ik minstens een kwart alweer vergeten ben ^^’.

 1. Timmy

  Bedankt voor de tips ga die kana-cursus zeker uit proberen, wat betreft de boeken raad je die los aan en zo ja welk van de drie is het beste? Of gaat het vooral om de combinatie?

  • Diederik

   Ik heb zelf Japanese for Busy People gebruikt. Heel duidelijke uitleg, en niet al te duur. Ik weet dat Minna No Nihongo op universiteit Leiden bij Japanstudies wordt gebruikt, maar die is al helemaal in Hiragana met veel Japanse uitleg, dus die is wat moeilijker. Genki is nogal prijzig (50 euro per boek).

   • Japatrees

    Zelf zweer ik heilig bij Minna no Nihongo, maar het is wat je zelf fijner vindt. Minna no Nihongo heeft meerdere boeken, waarvan volgens mij 2 wat Engelse uitleg hebben. In het begin is het echt irritant dat vrijwel alles in Hiragana is geschreven, maar het dwingt je zo wel beter en sneller te leren natuurlijk ;)


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: