http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/03/Sensei_Diederik_Banner-1050x750.jpg

Tour door de Japanse buurt van Düsseldorf

Het is weer tijd voor een lesje Japan(s) van sensei Diederik, want: hoe kom je vanuit Nederland in Japanse sferen zonder te hoeven vliegen. Bijna iedereen zou graag eens naar Japan willen; de nieuwste games kopen, of de nieuwste gadgets uitproberen. Het is alleen zo ver weg! Gelukkig heb ik de oplossing om je toch in Japanse sferen te kunnen wanen. Er zijn behalve de vele bekende China Towns ook een aantal ‘Japan Towns’. De twee bekendste en grootste zijn Amstelveen en Düsseldorf. In deze blog geef ik jullie een kleine guide voor een tripje naar de Japanse buurt in Düsseldorf!

Klein Tokyo in Düsseldorf
Düsseldorf is een grote stad in Duitsland met veel industrie, en ligt ter hoogte van Venlo, vanaf daar kun je het binnen een uurtje bereiken. Misschien voor sommigen te ver weg, maar het is zeker de moeite waard als je er ‘toevallig’ een keer langskomt.

Düsseldorf heeft al jaren een stedenband met Tokyo. Hierdoor zijn er veel Japanners naar Düsseldorf vertrokken om daar in de Japanse bedrijven te werken. Na een tijdje is toen een Japanse buurt ontstaan. Er wordt ondertussen elk jaar in mei een groot festival georganiseerd: Japan-tag. Dit is meer dan slechts een Karaoke avondje. Het is elk jaar opnieuw erg spectaculair en er komen wel duizenden mensen op af. Er worden veel (cosplay)voorstellingen opgevoerd en als klap op de vuurpijl is er nog een grote vuurwerkshow.

 

Waar precies?
Als je met de trein aankomt in Düsseldorf hoef je maar een paar stappen te zetten om in de Japanse buurt terecht te komen. De parallelstaat aan het station is namelijk de Immermannstrasse. Hier bevindt zich de Japanse buurt. Hierbij een paar aanraders voor je bezoekje aan Düsseldorf:

 • Bakery My Heart

De allerbeste bakkerij die er bestaat (naar mijn mening). Je kunt deze bakkerij vinden in een zijstraat achterin de Immermannstrasse. Ze hebben ook een Facebookpagina waar je hun adres kunt opzoeken. Ze verkopen daar niet zomaar broodjes, het is immers een Japanse bakker. Een echte aanrader is de takoyaki pan: een broodje met inktvis. Natuurlijk zijn er ook veel andere smaken zoals bijvoorbeeld Meron Pan, die je wel zult kennen uit anime en de maid-café’s op anime conventies. Behalve broodjes serveren ze ook nog heerlijke koffie. Een echte aanrader!

 

 • Japanse boek- en souvenirwinkeltjes

Je kunt ook meerdere Japanse boekwinkeltjes vinden waar ook souvenirs worden verkocht. Er ligt er één in de Immermannstrasse zelf, en weer een andere in een zijstraatje. Gewoon een aantal zijstraatjes inlopen, dan vind je het wel! Het winkeltje in de Immermannstrasse verkoopt veel Japanse studieboeken en manga. De vrouw achter de kassa is echt een schat, en je kunt je pasgeleerde Japanse woordjes op haar uitproberen. Het andere winkeltje in de zijstraat is iets duurder, maar heeft ook een groter assortiment. Je kunt daar ook een enorm veel merchandise vinden van verschillende anime-series.
Een paar jaar terug was er nog een veel grotere boekwinkel waar ze echt letterlijk álles verkochten. Deze is helaas gestopt, maar je kunt nog wel door het raam naar binnen kijken. De spullen liggen er namelijk nog steeds.

 • Waraku

De enige rijstballenwinkel in de Benelux! En ze zijn heerlijk! Je kunt uit ongeveer 20 verschillende vullingen kiezen en het personeel is altijd erg vriendelijk. Ook is het vrij goedkoop: slechts €2,50 per rijstbal. Ik sla hier altijd mijn lunch in voor de rest van de week. Zeker de moeite waard!

 • Japanse restaurants

Zoals verwacht kun je ook het echte Japanse eten proeven in Düsseldorf. Een stuk of 6 restaurants liggen verspreid in de Japanse buurt. De lekkerste vind ik Na Ni Wa. Dit restaurant ligt in de Oststrasse (een zijstraat van de Immermannstrasse), en bestaat uit twee vestigingen die tegenover elkaar liggen. In het ene restaurant serveren ze sushi en aan de overkant noedels. Zeker het noedelrestaurant is sterk aan te raden. Je krijgt voor weinig geld enorme hoeveelheden. Wel is het zo populair, dat er vaak een rij voor de deur staat.

 

 

 • Japanse kapper

Jep, zelfs die heb je! Er zitten twee Japanse kapsalons in de Immermannstrasse. Ik heb een keer mijn haren daar laten knippen, maar dat laat ik niet nog een keer doen. Ik denk toch dat het echt voor Japanners is bedoelt…

 • Japans reisbureau

Wil je een keer naar het échte Japan? Dan kun je in Düsseldorf goedkoop en efficiënt (als je een beetje Duits kunt tenminste) je reis boeken. Je vind het reisbureau in de buurt van het Nikko Hotel. Een hotel speciaal voor Japanse expats. De mensen die daar werken zijn erg gespecialiseerd en kunnen je zeker helpen.

 • Japanse tuin met tempel

Behalve shoppen is er ook wat sightseeing in Düsseldorf. Er is namelijk een grote Japanse tempel gebouwd net buiten het centrum. Bij de tempel ligt een Japanse tuin en een Japans huis (waar je ook echt je schoenen uit moet doen!! Dus niet met jullie lompe klompen naar binnen stappen, Henk en Ingrid!). De tuin is in de zomer echt prachtig. Wel is het moeilijk om er te komen, omdat het nogal afgelegen ligt. Je kunt het adres vinden op de site van Eko-haus der Japanischen Kultur.

 

 

Kortom, er is echt enorm veel te doen in Düsseldorf. Ligt het te ver weg, dan kun je ook altijd nog naar de Japanse buurt in Amstelveen gaan. Deze is wat kleiner, maar ook de moeite waard. Allebei echte aanraders om niet meer te hoeven dromen dat je in Japan bent. Ik denk dat ik ga verhuizen. Zijn sommigen van jullie misschien al in Düsseldorf of Amstelveen geweest?

 
There are 5 comments

Add yours
 1. jamielee

  hey hey~~
  hebben ze daar toevallig ook wat anime winkels waar ze engelse manga’s verkopen en ook merchendise?
  want ik lees veel alleen over eten en engelse comics op het internet > <
  ik ga er toevallig deze week naartoe vandaar dat ik me het afvroeg

  • Diederik

   Er is een winkeltje (http://www.takagi-books.de/) en die verkopen merchandise en Duits- en Japans-talige manga. Geen Engelstalige zover ik weet.
   Maar ik zou zeggen: kijk er maar eens rond. Misschien kom je nog dingen tegen waar je helemaal niet van af wist! ^^


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: