http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/07/banner_site_tomofair.jpg

Tomofair: Leuk voor iedereen?

Op 4 oktober vindt voor het eerst Tomofair plaats, Nederlands grootste indoor Japanse markt. Voor slechts €2,50 kunnen we allemaal de Jan Massinkhal bezoeken, maar is Tomofair wel geschikt voor ons allemaal? Volgens Mark Hendriks van stichting Tomocon biedt Tomofair genoeg content voor iedereen. Tjeu wilde de proef graag eens op de som nemen en legde Mark een epische uitdaging voor.

Tjeu: Mark allereerst welkom op Japatrees! We hebben gehoord van jullie grote plannen en we vroegen ons allemaal af of Tomofair nou écht leuk is voor iedereen. Dus we hebben een challenge voor jullie bedacht!

Ik heb onze bevolking opgedeeld in zes groepen. In de eerste ronde bespreken we 3 groepen die met conventies en onze cultuur bekend zijn, en in de tweede ronde weer 3 types con-leken. Ik omschrijf steeds een doelgroep en daarna wil ik een steeds een antwoord op de volgende drie vragen;
1. Waarom is Tomofair leuk voor deze doelgroep?
2. Wat is voor deze doelgroep een MUST op jullie markt?
3. Wat voor faciliteiten zijn er voor deze doelgroep?

Mark: Leuk dat ik hier mag zijn Tjeu, kom maar op met die uitdaging! We hebben ontzettend veel voor jullie in petto en ik denk echt dat we hier een product kunnen neerzetten dat de anime-cultuur naar een breder publiek brengt.

slide1

Tjeu: Ok, laten we beginnen! We beginnen relatief makkelijk : De congangers, de eerste doelgroep!

Doelgroep 1: Cosplayers

animal-ears_00377393

Tjeu:  De cosplayers steken veel werk in hun kostuum en worden graag gezien, ze leren graag nieuwe technieken om hun cosplays te verbeteren en gaan vaak helemaal op in hun rol. Ze komen graag bij een in groepen, brengen vaak meerdere kostuums mee en ze staan graag op de foto.

Mark:
1. Waarom is Tomofair leuk voor cosplayers? Nou “Tomo” is Japans voor “vriend”. Tijdens Tomocon stond het thema vriendschap centraal en voor TomoFair is dit “ontmoeten”. We houden de toegangsprijs laag zodat iedereen de kans heeft elkaar hier te ontmoeten, al je mede-cosplayers weer een keer te zien in een leuke setting en zien en gezien worden natuurlijk. Hierdoor is het evenement ook nog eens uitermate geschikt voor cosplay-meetings.
2. Voor de cosplayers hebben we zeker een paar echte aanraders; We hebben Tegendraads uitgenodigd, zij hebben leuke tips en tricks om je cosplay beter en mooier te maken. Ook komt The Mermaid uit België. Zij hebben zeer mooie ambachtelijk gemaakte kostuums. Als je jouw cosplay niet zelf wil of kan maken, moet je echt daar eens gaan kijken!
3. We bieden de cosplayer een ruim aanbod aan faciliteiten aan. We hebben kleedkamers voor dames en heren en zelfs de douches zijn gratis te gebruiken. Er komt een professionele cosplay fotograaf en we hebben diverse workshops rondom cosplay. Onze locatie ligt dicht aan het Goffertpark en dit leent zich perfect voor (groep) photoshoots.

slide8

Doelgroep 2: Otaku

anime girl happy 3

Tjeu: De Japanofiel van het stel, dol op de Japanse popcultuur. De Otaku vindt het vaak leuk om zijn eigen manga te tekenen en verslindt manga en anime alsof het niets is. Ze zijn niet vies van tactische kaartspellen en vinden meisjes vaak Kawaii in plaats van “lekker”! Ze nemen vaak een Waifu of Husbando, houden van Japans eten én zijn verwoede verzamelaars.

Mark: 
1.  Anders dan een animeconventie bieden wij van alles wat. Zowel de traditionele Japanse cultuur, als de populaire Japanse cultuur. De hele TomoFair ademt Japan; De sfeer, de stands, de bezoekers, alles! En ik weet zeker dat je zaken tegenkomt waarvan zelfs de Otaku niet wist dat ze bestonden. Had je al ooit gehoord van Japanse potretten van strijdlieden uit de Sengoku Jidai periode, maar dan uitgebeeld door katten….? Dat bedoel ik, wij kunnen je verrassen!
2. Er komt waarschijnlijk een workshop die superleuk wordt voor de Otaku, maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen. Hou het er een beetje op dat deze gaat lijken op de WTF! Japan workshop bij Tomocon, maar dan toch helemaal anders! En bezoek ook zeker de stand van Uitgeverij Leeuwenhart, van het boek Pindakaas en Sushi.
3. We hebben zeer veel stands die je zouden kunnen interesseren. Denk aan red dot commerce. Zij hebben echt alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van figurines en merchandise. En nog leuker, ze hebben deze beurs aantrekkelijke kortingen op een groot deel van het assortiment. Ook komt Mr Bento met een stand en terras van 600 m2 (!!!). Zij maken de sushi en andere Japanse gerechten waar je zelf bij staat. Helemaal vers en echt heel lekker. We zijn er erg trots op dat zij naar TomoFair komen!

slide5

Doelgroep 3: De Gamers

HorribleSubs-Mekakucity-Actors-01-480p.mkv_snapshot_05.28_2014.04.13_16.16.02

Tjeu: Van graphicshoeren tot retro-gamers, allemaal snacken ze maar naar een ding…. games! (En wellicht naar vrouwelijk gezelschap, maar we zullen jullie er niet op aankijken als er geen vrouwelijk schoon is geregeld, buiten de ongetwijfeld allemaal knappe bezoeksters natuurlijk). Gamers moeten kunnen spelen en zijn altijd op jacht naar die ene illustere titel die niet in de winkels lag!

Mark:
1. Voor de gamers zijn we momenteel nog druk aan het werk.  We proberen buitenlandse game dealers te benaderen voor stands op TomoFair. Hier beginnen we komende week mee. We gaan proberen om zoveel mogelijk diverse stands te krijgen op gamegebied, van retro tot next-gen.
2. De absolute aanrader voor de gamers is de stand van Gamepit. Altijd gezellig. Lekker daar in de bank hangen en een beetje gamen op hun stand. Ze hebben diverse consoles op hun stand inclusief retro! Zij zullen ook een competitieprogramma hebben met diverse gamewedstrijden en iets met Pokémon. Dat wordt heel bijzonder, maar daar kan ik ook nog niets over zeggen….
3. De stand van gamepit voorkomt de lange rijen, je kan gewoon gezellig bankhangen zoals gamen bedoeld is.  Verder zijn we zoals al gezegd druk bezig met het regelen van buitenlandse standhouders zodat we jullie zowel mainstream als niche titels kunnen aanbieden.

slide10

Tjeu: Nou dat klinkt goed hoor Mark, maar wat kunnen jullie bieden aan de mensen die nog nooit van anime hebben gehoord? Wat is er leuk aan Tomofair voor de mensen die nog nooit een voet op een conventie hebben gezet. Kortom! Tijd voor ronde 2: de Nongangers. 

Doelgroep 4: Dagjesmensen

Anime-Naruto-And-Family-Wallpaper

Tjeu: De dagjesmensen zijn een apart volkje, in het weekend trekken zeer vaak op uit om zich te voeden met cultuur. Ze reizen vaak in groepen genaamd gezinnetjes en cultuur, muziek en andere entertainment kan ze vaak bekoren. De favoriete winkel is vaak de Ikea waar de welpjes worden achtergelaten in een zogenaamde ‘ballenbak’.

Mark:
1. Tomofair wordt een heftige ervaring voor deze doelgroep. Ze krijgen zaken te zien waarvan ze nog niet eens van wisten dat het bestond. En meteen groot opgezet. Het is niet een beetje Japanse cultuur opsnuiven, nee, de Japanse cultuur walst over je heen!
2. Ik kan ze dan ook geen echte aanrader mee geven. Eigenlijk zouden de dagjesmensen het gewoon over zich heen moeten laten komen. Bekijk de stands, workshops en activiteiten met een open vizier. Maak een praatje met andere bezoekers en ervaar de unieke vriendelijke sfeer van een Tomo event!
3. We bieden de dagjesmensen zowel iets nieuws als iets vertrouwds. We hebben een aantal Japanse horecapunten, maar ook een frietkraam, een Japanse verhalen verteller (soort poppenkast) en een aantal workshops om echt bekend te raken met de Japanse cultuur.slide9

Doelgroep 5: De Bink-Boys

skater_boy_by_rexexex-d791x6z

Tjeu: Tijd om het nog ietsje moeilijker te maken, wat vinden de stoere jongens nou van Tomofair? Ze houden van snelle auto’s , schaars geklede dames en sport. Ze nuttigen vaak veel alcohol terwijl ze juichend naar Steven Segal films kijken. Ze dromen dat ze een biertje nuttigen in hun ferrari terwijl een schaars geklede babe naast hun zit terwijl de stad achter hen explodeert.

Mark:
1. We hebben exclusieve Japanse sportwagens, kraampjes die saké verkopen en heel veel stands met vette games en dito merchandise! Dus ook voor de stoere mannen is Tomofair zeker een bezoekje waard.
2. Ik raad ze dan ook zeker aan om bij de stand van Red Dot Commerce te stoppen, wat ze daar zullen aantreffen daar vertel ik nog niks over. Ze moeten zich maar eens laten verrassen.
3. Qua faciliteiten bieden we de heren, een frietje en een biertje in de snackbar.Ook een bezoekje aan het maid-café is voor hen zeker de moeite waard. Verder kunnen ze lekker knokken in de Tekken competitie bij de Gamepit stand.

slide3

Doelgroep 6: De Diva-Dames

477745-bigthumbnail

Tjeu: Het tegenovergestelde van de Bink-Boy is natuurlijk de Diva-Dame: Het meisjes-meisje. Als deze dames het woord markt horen, schreeuwt een stemmetje in hun hoofd ‘shoppen’. Ze houden van kawaii prulleria, maar zij noemen het “schattig”.  Naast de pinpas in hun beurs vind je de Kruidvat voordeelpas, waarmee elke dag wel een nieuwe nagellak of andere lippenstift wordt gehaald.

Mark:
1.Tomofair biedt genoeg shop kansen voor de dames. We hebben redelijk wat stands met allerhande huisgemaakte Japanse sieraden. Deze dingen zijn handgemaakt en daardoor uniek. Ook hebben we een kraampje dat allerlei “cute” dingen verkoopt. Vooral de diversiteit van de stands maakt het leuk voor de dames. Elke meter die je loopt, elke hoek die je om gaat, kom je iets nieuws tegen!
2. Na al dat winkelen zijn ze vast toe aan wat anders en dat bieden we ook, want we gaan een workshop “Japans vlechten” krijgen. Laat je niet misleiden door de vooroordelen over vlechten, dit is echt super leuk!
3. Als de dames hun net gekochte outfit even aan willen proberen dan is dit geen enkele probleem. We bieden namelijk aparte kleedkamers, waar in tegenstelling tot de gewone conventies tassen wel mee naar binnen mogen.

slide4

Tjeu: Nou Mark, je lijkt helemaal gelijk te hebben. TomoFair is gewoon leuk voor iedereen. Ik wil je graag bedanken voor je uitleg over dit bijzondere evenement en voor de prettige samenwerking. Ik ga alvast iedereen die ik ken uitnodigen, sluit jij maar af.. Is er nog iets dat je aan onze lezers kwijt wil?

Mark:  Ik wil jullie bedanken voor jullie aandacht en ook alle mensen bedanken die afgelopen april naar Tomocon zijn gekomen. Zonder hen hadden we nooit een tweede jaarlijks event kunnen maken! Ik hoop dat Japan en anime liefhebbers in Nederland massaal naar TomoFair komen!

We proberen als stichting echt een event voor iedereen te organiseren. Met een lage toegangsprijs, uitgebreid programma, meer stands en shops dan ooit, een goede bereikbaarheid met OV en vriendelijke sfeer gaan we proberen om iedereen het naar zijn of haar zin te maken!

Tot TomoFair!

slide2
There is 1 comment

Add yours

Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: