http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/05/psvita_hatsuinemiku.jpg

PS Vita anyone?

Een tijdje geleden postte onze eigen Gerrit het wonderbaarlijke nieuws dat de nieuwe PS Vita titel Sword Art Online ook naar het westen komt! Daar komt ook nog eens bij dat Infinity Moment, de PSP-game van SAO, hierbij inbegrepen is.

Ik was natuurlijk erg blij om dit te horen en misschien is dit voor veel mensen wel –in ieder geval in mijn sociale kring- dé gelegenheid om eindelijk eens een PS Vita aan te schaffen. Helaas kent de Vita veel kritiek en velen denken dat het Sony speeltje allang stof zou moeten happen in de rekken…

psvita_nothappy

Waarom ik pro PS Vita ben en ik het apparaatje al enkele maanden in huis heb? Nou, dat zal ik jullie eens haarfijn uitleggen…

PS Vita in Japan

De PS Vita vergt enorm veel populariteit in Japan, zo staan de wekelijkse sales op ongeveer 25.000, wat het de best verkopende game console van het moment maakt. Het aantal verkochte PS3 en PS4 gecombineerd komen nog niet eens in de buurt van dit indrukwekkende getal.
untitledReden voor deze, toch wel vrij plotselinge, stijging in sales? Natuurlijk heb je de prijsverlaging sinds de launch van de PS4, maar dit is meer de laatste trigger die het nodig had. Japan heeft zich ontwikkeld als een ware handheld natie, mede omdat Japanners ontzettend veel gebruik maken van het openbaar vervoer. Nou en? Wij Hollanders ook, toch? Dat klopt, maar in Japan heerst er een absoluut taboe op lawaai maken in de trein, bus, metro, etc. Praten en bellen zijn al helemaal not done en worden gezien als extreem onbeleefd. Wat de o zo sociale Japanners dan gaan doen? Een derde zal gaan slapen op de meest oncomfortabele manier mogelijk en de rest gaat op een elektronisch apparaatje zitten klooien. Meestal is dit hun telefoon, maar daar kun je maar zoveel mee, daarom zie je sinds de komst van de PSP en DS steeds meer gamers in het openbaar vervoer!
psvitajapanNu weten jullie waarom handhelds dus in het algemeen beter verkopen dan consoles, maar dat legt nog steeds niet uit waarom de populariteit van de PS Vita in Japan is uitgebleven tot nu toe! Nou, zoals veel van jullie waarschijnlijk al weten is Japan een vrij conservatief land; “verandering is eng”. Dit is de reden waarom developers, maar ook de gamers zich nog blijven vastklampen aan de PSP en PS3. Ze zijn hier bekend en vertrouwd mee en dat is goed genoeg voor hen. Waarom denk je dat Sony de PS4 launch in Japan had uitgesteld? Er was gewoon nog niet genoeg vraag naar dit “enge” nieuwe speeltje. Wanneer je een Japanse gamestore inloopt zie je dan ook 5 x zoveel PSP-games als in Europa, waar die al zo’n beetje is dood gebloed.

Nu geven Japanners daadwerkelijk het jongere broertje van de PSP een kans. De PS Vita is doorgebroken in Japan en wat wil ik hiermee zeggen? Dat er een shitload aan Japanse games uit zijn en uit gaan komen, die voor een gedeelte natuurlijk ook naar het westen komen! Sword Art Online: Hollow Fragment is hier een goed voorbeeld van.

sword-art-online-hollow-fragment-recensione-boxart

Dankzij Japan zal de PS Vita ook voor ons nog interessanter worden, wat dit het perfecte moment maakt om er een aan te schaffen!

PS4

Natuurlijk moet ik dit argument ook even aanhalen; de remote-play tussen de PS Vita en PS4. Mochten jullie nog geen idee hebben waar ik het over heb? Check dan onderstaande demo.

Gelukkig heb ik sinds ik op mezelf woon niet zoveel last meer van een zusje wat GTST wilt kijken op de TV waar ik op wil gamen. Ik wou dat deze feature in die donkere periode van mijn leven was uitgevonden, dan had ik zoveel meer game-uren op mijn naam staan.

vitatvDan hebben we het nog niet gehad over de PS Vita TV! Dit is een mini-console wat je aansluit op de TV en PS4. Je kunt het een kleinere pocket-versie van de PS4 noemen, want het haalt alle data wat je nodig hebt, zoals savefiles, gewoon uit de cloud. Het is dus remote-play 2.0, zo zou je kunnen zeggen. Dit schatje is alleen nog uit in Japan en er is nog geen woord gerept over een westerse release, maar ik kan jullie verzekeren dat deze er wel aankomt! Ik heb dit compacte apparaatje al in huis en vond zelfs een optie om de interface in het Engels en Nederlands te zetten! How’s that for proof?

PS Vita titels

En wat is er nou een beter argument dan de games die er te spelen vallen? Geloof de massa niet dat er geen interessante titels zijn, want die zijn er zeker wel! Ik noem de nog niet zo oude Final Fantasy X/X-2 HD, Mind Zero en Dragon’s Crown, maar ook de eerdere games als Persona 3 en 4, Soul Sacrifice, Gravity Rush, PS All Stars, Uncharted en Final Fantasy VIII.

En je hebt dit soort games natuurlijk…

Toegegeven dat de boeiende PS Vita games maar langzaam tevoorschijn kwamen in het begin, maar daar zijn we gelukkig overheen gekomen. De features van het mooie Sony apparaatje zoals de touch screen en de touch panel komen tegenwoordig veel beter tot z’n recht dankzij games als Tearaway. Het voegt echt wat toe aan je speelervaring. Bovendien ziet vrijwel ieder spel, of het nou gemaakt is voor de Vita je of niet, er fantastisch uit en speelt ook geweldig. Oudere PSP spellen of PS3/PS4 games via second screen, het ziet er allemaal even mooi uit.

Oh en ik vergeet er bijna bij te zeggen dat veel PS3 en PS4 spellen nu ook cross-play en cross-buy hebben! Zo verrijk je je gameplay alleen nog maar meer… En het is al helemaal mooi als PlayStation Plus cross-play titels in de Instant Game Collection heeft zitten…

Als conclusie van deze ode aan de Vita hier nog een paar PS Vita titels in random volgorde waar we ons op mogen verheugen en zeker de moeite waard zijn:

- Sword Art Online: Hollow Fragment
- Hyperdimension Neptunia
- Atelier Rorona Plus
- Oddworld: New ‘N’ Tasty
- Child of Light
- Minecraft
- Hatsune Miky Project Diva F 2nd
- Danganronpa 2
- Tales of Hearts R
- Disgaea 4: A Promise revisited
- Senran Kagura: Shinovi Versus
- Murasaki Baby
- Freedom Wars (fuck yeah!)

Ben ik er een paar vergeten op te noemen? Gooi ze in de comments zou ik zeggen!
There are 6 comments

Add yours
      • wowgek7

        valt wel mee toch ik betaal niet voor een download nu niet morgen niet nooit niet. downloads is gewoon oplichterij want als de servers ooit een keer offline gaan ben je gewoon alles kwijt. en zo zijn er nog veel meer nadelen dus een game die alleen als download uitkomt is voor mij een game die helemaal neit uitkomt zo simpel is het

  1. Barend

    Amen! -bows down for Trees-. Na heel lang twijfel en de voordelen en nadelen afwegen heb ik mijn PS vita afgelopen september gekocht, de Killzone bundel en daar heb ik er zeker geen spijt van gehad! Ik had al een stuk of 10-20 games via de PS plus klaar liggen om gespeeld te worden. De PS vita is serieus een zeer mooie handheld met enorme potentie. Zoals Trees al opnoemde komen er de komende tijd zeer mooie en voornamelijk RPG’s uit voor de Vita-puppy eyes-. Het meeste kijk ik toch uit naar Swort Art online.


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: