http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/02/Sword-Art-Online-1050x656.jpg

n00bcheck: Is Sword Art Online net zo verslavend als een MMO?

Daar ben ik weer met een versche n00bcheck. Ik mag weer heerlijk ‘onbevooroordeeld’ Japanse producten bekijken en deze de hemel in prijzen of ongenadig afkraken. Dit keer, in het teken van de Sword Art Online week, een anime niet minder dan Sword Art Online zelf. Tijdens de n00bcheck over Attack on Titan liep ik tegen het probleem aan dat de serie dusdanig overhyped was, dat ik bang was dat de serie alleen nog maar tegen kon vallen. Gelukkig viel dat heel erg mee. Deze keer de vraag: is SAO net zo verslavend is als jouw favoriete MMO/RPG. Zie het als een soort krachtmeting: waar besteed jij je tijd het liefste aan? Wederom probeer ik mijn artikel vrij van spoilers te houden.

Ondertussen heb ik al iets meer anime gezien dan ten tijde van mijn vorige n00bcheck. Dat betekent dat ik zo nu en dan wel eens, terecht of onterecht, SAO vergelijk met een andere anime. Velen van jullie zullen SAO al gezien, of gelezen, hebben. Voor degenen die het verhaal nog niet kennen, zal ik de boel heel kort doornemen.

Een hele mond vol
De game Sword Art Online is een spel, in 2022 gelanceerd, die een Virtual Reality Massive Multiplayer Online Role-Playing game wordt genoemd, en ja, zelfs afgekort als (VRMMORPG) is dat nog een hele mond vol. SAO speel je met een helm, Nerve Gear genoemd, op je kop. De Nerve Gear is te vergelijken met de Oculus Rift, alleen weet deze helm ook impulsen van en naar je hersenen te sturen waardoor je volledig, met gevoel en al, in de game zit. Kirito is de hoofdrolspeler van het verhaal, en heeft meegedaan aan de Beta van de game. Wanneer Kirito op de eerste dag van de officiële release tot de conclusie komt dat hij niet kan uitloggen, denkt hij in eerste instantie dat het een bug is in de game. Helaas heeft hij het bij het verkeerde eind want alle spelers worden, via de officiële ingame opening van SAO, meegedeeld door de maker van het spel dat iedereen pas kan uitloggen als het spel uitgespeeld is. SAO bestaat uit 100 levels met elk hun eigen pittige eindbaas. Dat klinkt op zich nog niet heel moeilijk, zij het niet dat de dood van je character er voor zorgt dat de Nerve Gear in een soort frituurpan verandert en je hersenen omtovert in noodles. Oké, dat is niet helemaal waar, het komt hier op neer: dood in de game betekent ook meteen het einde van je echte leven.

571627-sword_art_online___07___large_20Droge ogen
Ook tijdens deze anime heb ik, net als bij Attack on Titan, weer met een brok in mijn keel gezeten. Ik heb nog nooit gehuild om een film (vergeef me als ik het fout heb, maar volgens mij moet je daar op z’n minst vrouw voor zijn), maar deze anime raakte mij op sommige momenten in het verhaal wel. SAO gaat over liefde, vriendschap, leven en dood. Misschien is de vraag “hoeveel heb jij voor een ander over?” zo nu en dan zeker op z’n plaats. Qua relaties gaat deze anime dus bijzonder diep, en voel je jezelf soms bijna ongemakkelijk. Ik kan met droge ogen zeggen dat deze anime een aanrader is.

Runescape
Sommige gevechten in SAO mag je gerust episch noemen, ik zat zo nu en dan echt op het puntje van mijn stoel te juichen of te nagelbijten. Dan het algemene sfeertje van de serie, man dat sfeertje, ik raak er niet over uitgesproken. Wat ik daarbij wel moet vertellen is dat Attack on Titan bijna altijd briljante cliffhangers had, die ik in SAO soms net een beetje miste. Ook had ik het idee dat SAO wat trager op gang kwam, al bleef aan het eind van de serie het tempo er juist wel lekker inzitten. SAO bleef op de één of andere manier wel in mijn hoofd malen, vooral wanneer ik uit de serie gerukt werd omdat ik verplichtingen in het echte leven had. Als ik heerlijk een afleveringetje of 2,3,4 had gekeken kon ik maar met moeite mijn eigen ‘Nerve Gear’ afzetten. SAO trekt je in het verhaal en in de wereld van de anime. Het was zelfs zo erg dat ik bijna weer zin kreeg om Runescape te gaan spelen, gelukkig kwam ik net op tijd tot de conclusie dat er genoeg andere goede MMO’s/RPG’s zijn. Dat ik zin krijg om de eerste de beste MMO of RPG te gaan spelen zegt wel wat over de sfeer van SAO; je wordt erin gesleurd.

SAO gaat over liefde, vriendschap, leven en dood.

Omslag
Yuuki.Asuna.full.1234881Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn in de serie, zoals je ook kan lezen in het artikel van Gerrit (Pas op! Dat artikel bevat wel een paar spoilers.). Op sommige momenten was de hoofdrolspeler Kirito bijna onverslaanbaar, en dus redelijk onmenselijk, terwijl hij op (zeldzame) momenten vrij makkelijk verslagen werd. Ook de omslag halverwege de anime stond mij niet direct aan, al is dat natuurlijk persoonlijk. Als ‘de tweede helft’ van het verhaal eenmaal bezig is vergeet je de, in mijn ogen, ietwat vreemde omslag al voor je er erg in hebt. Veel muziek uit de anime was erg goed, helaas zaten er ook een paar deuntjes bij die ik minder goed vond, en die ook nog eens te vaak terugkwamen. Daar bedoel ik natuurlijk niet de titelsong mee lieve lezertjes.

Timemanagement
Omdat mijn negatieve puntjes op zijn wil ik een eind breien aan deze n00bcheck. Ik vond, ondanks de kleine minpuntjes, Sword Art Online een briljante serie die ik voor geen goud had willen missen. De paar ‘negatieve’ dingen die ik zojuist heb genoemd, worden ruimschoots goed gemaakt door de sfeer en de relaties in het verhaal. Het enige wat mij nog rest is de vraag: “Besteed jij liever je tijd aan Sword Art Online of aan je favoriete MMO/RPG?”.


Nog één huishoudelijke mededeling: probeer ook de comments hier spoilervrij te houden. Wil je toch graag inclusief spoilers discussiëren over het verhaal dan kan dat hier.

 
There are 6 comments

Add yours
  1. TheMorry

    Siep, er is niks mis mee om je vrouwelijke kant zo nu en dan te laten zien aan de buitenwereld. Ik ben zelf een sucker voor verhalen zoals ze in SAO worden verteld. Wil je overigens nog een anime bekijken die nog zo goed is of misschien zelfs beter? Kijk dan Shakugan no Shana, in totaal heeft het iets van 74 afleveringen en damn die is ook zo goed!


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: