http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/04/Fairy_Tail-1050x750.jpg

n00bcheck: Is Fairy Tail echt zo betoverend?

Jullie mochten kiezen welke anime een n00bcheck kreeg, en met 50% van de stemmen was dat duidelijk Fairy Tail. “Waar ben ik aan begonnen?” was de eerste gedachte die in mij opkwam na het zien van de lijst met episodes van Fairy Tail. Na 49 afleveringen heb ik een break genomen om mijn bevindingen op papier te zetten.

Het verhaal van Fairy Tail hoef ik jullie niet uit te leggen. Iedereen weet wel ongeveer waar het over gaat. Zo niet, dan is het tijd dat je aan de serie gaat beginnen. Het verhaal is overigens ook veel te divers, en kan ik ook niet makkelijk in een paar zinnen uiteenzetten.

Kluns
Fairy Tail is de eerste anime die ik gezien heb, waarbij ik hardop heb gelachen. De onhandigheid van Natsu, die zelfs de meest pijnlijke momenten uit de anime lachwekkend maken, zorgen voor een bepaalde sfeer binnen het hele verhaal. Er is mij meer dan eens gevraagd: “Vind jij Natsu ook niet een beetje een loser?”. Heel simpel: “Aye sir”. Maar stel je nu eens voor dat Natsu net zo’n niet snel falende badass was als Gajeel. Dat zou toch de complete sfeer uit het verhaal halen? Natsu, die altijd maar wil knokken, en zich door niemand laat vertellen wat te doen. Juist dat zorgt meestal voor de meest hilarische momenten. Overigens vind ik het ook wel eens jammer dat Natsu altijd maar zo naïef is. Een goede anime moet zo nu en dan ook wel eens een pijnlijk moment hebben naar mijn mening. Als er al zo’n moment in het verhaal zit, wordt dat meteen letterlijk en figuurlijk gesloopt door Natsu. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat Natsu nooit ‘volwassen’ wordt. Om het nog één keer samen te vatten: soms is Natsu onhandig op ‘onhandige’ momenten in het verhaal, maar als dat niet zo zou zijn zou het verhaal ook zijn charme verliezen.

Om een impressie te geven van hoe het er aan toe gaat bij Fairy Tail, een kort filmpje:

Episch
Zoals ik net al zei kan ik regelmatig lachen om Fairy Tail. Naast het feit dat Fairy Tail dus grappig is, wil ik de serie ook loven vanwege de heerlijke battles. De gevechten tussen goed en kwaad zijn vaak geweldig om naar te kijken. Hoewel je van te voren toch al weet wie er gaat winnen, zorgen de grotere knokpartijen nog steeds voor enkele billenknijp-momenten. Wat ik wel jammer vind aan de battles is dus de voorspelbaarheid. Als Natsu in een gevecht op het punt staat te gaan verliezen, vindt hij in de volgende episode een manier om een nog hardere klap uit te delen, en wint hij alsnog. Knap vind ik het dan wel weer dat de makers van de serie telkens met nieuwe soorten magie op de proppen komen. Waar je in het begin van de serie vuur, ijs en de geestenwereld voor je kiezen krijgt, komen er in de loop van het verhaal vele soorten magie bij. Laat ik het zo zeggen; alle soorten magie die je zelf kan bedenken, en meer, komen wel ongeveer om de hoek kijken.

Fairy Tail group

Happy
Wat voor een groot deel deze serie maakt, zijn de characters. Elke character heeft wel iets wat hem of haar typeert. Zo heb je de altijd maar strippende Gray, waartegen regelmatig gezegd moet worden dat hij zich eens fatsoenlijk moet kleden. Vaak lijkt hij zich onbewust van het feit dat hij wel erg vaak zonder shirt of broek rondloopt. Natsu is, zoals ik eerder vertelde, een naïeve knul die altijd maar met iedereen wil knokken. Wat hij overigens vaak verliest. Ook noemenswaardig is de kleine, oude guildmaster Makarov, die het liefst de hele dag op de bar zit en sake drinkt. Makarov heeft wel iets liefs (en soms pervers) over zich, tot een bepaalde aflevering waar hij zich mengt in de strijd, vanaf dat moment heb je niets dan respect voor de oude man. Er zijn nog zo ontzettend veel characters met een duidelijk eigen karakter te noemen dat ik nu beter kan stoppen. Elk personage in Fairy Tail heeft zijn eigen soort magie en karaktereigenschappen. Hoe cool de meeste battles ook zijn, en hoe doordacht het verhaal vaak ook is en hoe briljant sommige characters in elkaar zitten, mijn grote held blijft Happy. Happy is die blauwe, pratende en soms vliegende kat van Natsu. Stel je eens voor hoe deze serie zou zijn als Happy niet in het verhaal zat. Happy maakt dan ook altijd iedereen blij en weet van tijd tot tijd ook nog iemand te redden met zijn vliegkunsten. Misschien dat hij daarom ook Happy heet. Hoewel ik gewoon denk dat de schrijver van dit verhaal knetter-stoned was toen hij de blauwe, blije kat bedacht. Desalniettemin is het een geweldige toevoeging aan het hele verhaal.

Happy1

Fris
Normaal gesproken hou ik erg van WTF-momenten in een anime. Die zul je niet veel tegenkomen in Fairy Tail. Juist dat maakt het een geweldige afwisseling van de anime die je ‘gewend bent’. Wat dat betreft is deze serie zo fris als een lente-uitje. Fairy Tail is als een grote komkommer tussen alle augurken in anime. Niet dat er iets mis is met augurken, die bieden juist wat bijzonders en iets om over na te denken. De komkommer daarentegen is mainstream, maar wel fris en smakelijk. Al met al vind ik Fairy Tail briljant, maar ik ben toch wel toe aan weer iets meer WTF. Dus als je nog suggesties hebt voor een volgende anime, laat het me weten in de comments of via Twitter!
There are 3 comments

Add yours
  1. Barend

    Leuke noobcheck! Jammer dat je niks over Erza of Lucy verteld :P. Overigens over je puntje dat Natsu nooit echt volwassen wordt? Hij blijft altijd relatief naïef en een mafketel, maar hij heeft later serieuze momenten en deze momenten zijn erg sterk uitgewerkt.

    Shakugan no Shana & Angel Beats, beide zijn top anime en erg hoog gewaardeerd. Ik zou ze als ik jou was beide checken, de verhalen in beide zijn ijzer sterk, verder hebben ze beide actie, humor en romantiek. Angel Beats heeft alleen 12 afleveringen Shana heeft daarentegen rond de 74.

    Ik heb nog een hele waslijst aan anime die je eigenlijk gezien zou moeten hebben maar vooralsnog bespaar ik je voor dat. :P

  2. Tjeu

    Zelf ben ik op twee derde van Tengen Toppa Gurren Lagann! Zeker een aanrader máár persoonlijk zie ik je liever Kill la Kill kijken, Beide heerlijke WTF anime maar bij Kill schrijf ik de What met 5 a’s en dat Nasty F woord met een paar U’s!


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: