http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/10/Gattsu-Front.jpg

Manga van de week! Berserk

7.8

Er is een nieuwe rubriek op Japatrees.nl! ‘ De Manga van de Week!’. In deze rubriek gaan we elke week een favoriet reviewen van een  mede Otaku. Dus als je een favoriete manga hebt die je wilt delen met onze Japatrees-lezers, stuur dan een melding naar de redactie met je favoriete manga!

We hebben alvast de favoriet van onze nieuwe redacteur Fos gereviewd. De manga van week 41 is ‘Berserk’.

De Manga
De manga is geschreven door zowel auteur als artiest Kentarou Miura. De serie begon in 1990 en is ongoing. In het uitkomen van nieuwe ‘chapters’ zit op dit moment niet echt een regelmaat, al is de auteur weer zoetjes aan begonnen met het uitbrengen van nieuwe delen. Het is een traditionele Manga die van rechts naar links leest en in het zwart-wit is uitgebracht.

De tekenstijl is zeer getailleerd en in veel tekeningen is rekening gehouden met diepte en contrast en lukt het de tekenaar om de onheilspellende omgevingen of de schoonheid ervan prachtig weer te geven. Persoonlijk vind ik dit een manga van hoge kwaliteit. Gaandeweg kun je merken dat de artiest zijn stijl vind en daarin groeit.

Typisch…
Het verhaal is in mijn ogen een typische manga met veel metaforen en hints naar de westerse cultuur. Het gaat over de eenarmige strijder Gattsu of Guts, die een kruisboog draagt als arm en af toe het kanon tevoorschijn haalt dat er in verstopt zit. Very handy! Oh jah, en hij heeft een enorm broadsword waar hij lustig mee op los zwaait op alles wat hem niet aan staat. Hij word the Black Swordsman genoemd.
De manga speelt zich af in een middeleeuwse setting waar figuren uit zowel de westerse als oosterse mythologie in voorkomen. Van heidense en gotische monsters en legenden tot bezeten dieren en demonen. Ook word er gerefereerd naar de 7 zonden, die daar in allerlei vormen bestaan. Letterlijk.

Monsters Berserk

The good, the bad and the ugly
Het eerste hoofdstuk begint direct met Gattsu, die een monster aan stukken schiet. Even later schiet hij een paar ongure types overhoop en schnijdt hij kunstig een paar kerels doormidden met een zwiep van zijn zwaard. Een goed begin dus. Met deze uitbarsting redt hij per ongeluk een elf-achtig kereltje (die zoals alle elfjes niet ophoud met praten!). Zoals in talloze manga’s  vormt er in dit verhaal ook een clubje,  die zich uitbreid met figuren die hun eigen specialiteit hebben. Dit maakt het verhaal interessanter maar wel voorspelbaar.

Door het verhaal heen zie je hoe Gattsu meerdere vijanden krijgt die hem zijn wraak op Griffith, een van de ‘Apostles’ of ‘ Apostelen’ in de weg staan. Het verhaal heeft een lekker Bijbels tintje, en dat merk je door het hele verhaal heen. De Apostles zijn half-demonen die  kunnen transformeren tot een afzichtelijk monster, hoewel ze niet allemaal als apostle herkenbaar zijn.

Bad, Bad Guy!
Door de manga heen komt Gattsu meer vijanden tegen. Sommigen zijn duidelijk te herkennen als een van de legendes en mythes, anderen zijn minder bekend of zien er belachelijk of bijzonder uit. Er zijn er die een zeer prominente rol spelen in het verhaal en steeds terugkomen maar doorgaans maakt Gattsu korte metten met menig demon, monster of mens. Daarin heeft onze anti-held weinig voorkeur zolang hij maar bij zijn doel komt: Griffith.

Hoewel er een aantal duidelijke tegenstanders zijn en Griffith duidelijk als het ultieme kwaad gezien mag worden, zijn er ook een aantal figuren bij die zich uiteindelijk als good guy ontpoppen. Ze vechten voor een lange periode niet aan een ‘kant’ maar steken af en toe hun kop op, snijden of schieten wat mensen of wezens  aan gort en verdwijnen weer in het duister. Later in het verhaal kom je ze vaker tegen.

Back to the Past… ehh…Future
Om het verhaal te kunnen blijven volgen moet je goed opletten. In de verschillende chapters vlieg je heen en terug in de tijd om meer te leren over het leven van Gattsu.
Je begint midden in zijn leven waar hij al veel heeft moeten lijden en vechten, vervolgens ga je naar zijn jeugd, dan loopt de tijd verder naar het heden en vanuit daar pak je het verhaal op zoals het eerste chapter begint.
Volg je het nog?

Het geeft een unieke kijk op waarom Gattsu Griffith haat. Het typische verloren liefde verhaal met zijn aartsrivaal en de Band of the Hawk. Hoe Griffith een Arch-Demon word en deel word van de ‘God Hand’ en wat dat precies inhoud. Oehh, spannend!

Adult…
Tjah. Wat valt er te zeggen. Deze manga is eh, nogal volwassen. Goed, het is waar dat gemiddelde Berserk-lezer naar bloed snakt en dus al wat gewend is. In het gehele verhaal zul je dat ook met liters voorgeschoteld krijgen. Daarnaast komt je ook wat bloot tegen, wat niet standaard is voor de gemiddelde manga. Dit zul je met een korreltje zout kunnen nemen. Het komt het verhaal ten goede omdat het niet alleen te maken heeft met de hoofdpersoon Gattsu maar ook met de andere hoofdpersonen en hun persoonlijke innerlijke strijd.

Smaakt naar meer?!
Vind je deze manga ook supervet? Dan heb ik goed nieuws!  Er is van deze manga ook een anime-serie genaamd Kenpu Denki Beruseruku. De serie is wel een stuk ingekort en een stuk braver. Het is ‘less gore’. Tjah.

OVA Tekst

Oordeel:
Berserk is een brute manga met genoeg actie en ook nog eens een sterk verhaal. De personages hebben diepgang en er word genoeg verteld over de achtergrond. Toch valt het tegen dat er weer een standaard word gevolgd door een groepje samen te laten werken aan het bereiken van het doel, een typische aartsrivaal en een verloren liefde. Een beetje te standaard. Maar ja. Dat mag de pret niet drukken. Al met al zijn de pluspunten, de kwaliteit en diepgang goed voor een spannende manga waar sommige bij verbleken. Al blijft het een kwestie van smaak. Score: 7,8

Good Things

  • Veel, heel veel actie!
  • Goede diepgang in zowel verhaal als achtergrond personages.
  • De art is prachtig met veel detail.
  • Er is een Animeserie.
  • Er zijn OVA's uitgebracht en nog meer in de maak!
  • Mooi volwassen verhaal.
  • Sterke personages.

Bad Things

  • Typisch verhaal.
  • Groep gaat op quest principe.
  • Volwassen (als je er niet van houdt.)

The Breakdown


Actie
8
Personages
7
Diepgang in het verhaal
9
Groep in het verhaal
6
Artwork
9
Animeserie
7
OVA aanwezig
8
Volwassenheid
8
There are no comments

Add yours

Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: