http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/11/NautoGroup.jpg

Manga van de week! Naruto

7

De manga van week 45, Naruto is een echte klassieker! het is sinds de release in 1999, en deze week geëindigd met 700 chapters, een begrip in de manga-wereld. Nu de manga op zijn eind is gekomen kan er een goed oordeel worden getrokken. Met een anime-serie, verschillende games, een 10e film die er aan komt en enorm veel merchandise, hypes en cosplayers lijkt het oordeel al duidelijk. Toch is niets minder waar want ondanks de hype die er speelt om de serie is er toch ook veel kritiek over.

Sterk begin
Voor degenen die niet bekend zijn met Naruto zal ik proberen samen te vatten waar de manga om gaat. De manga begint bij Naruto Uzumaki (Uzumaki Naruto in het Japans) die als jong ventje in het dorp Konohagakure of Konoha (Village of the hidden leaf) woont. Het werelddeel waar hij woont bestaat uit de 5 grote ninja-landen en Konoha bevind zich in het land van Vuur. In die wereld word geleefd volgens het ninja-bestaan (way of the shinobi) en worden dorpen en steden bestuurd door opperninja’s of Kage.

Naruto 1 Cover

Naruto is opgegroeid als wees en omdat hij zich erg eenzaam voelt haalt hij allemaal kattenkwaad uit. Op die manier probeert hij op te vallen en hij heeft schijt aan autoriteit. Hij staat dan ook bekend als de dorpsdruktemaker en wordt hierdoor min of meer vermeden.

Hij weet niet dat jaren daarvoor, rond zijn geboorte een reuzenvos met 9 staarten het dorp aanviel waarbij de toenmalige Kage, de 4e Hokage de vos opsloot en verzegelde in zijn enige zoon, Naruto Uzumaki. Dit feitje is altijd een groot geheim gebleven in Konoha. Naruto heeft hier geen idee van en weet ook niet dat dit de voornaamste reden is dat hij gemeden word.

Omdat in de wereld alles draait om het shinobi zijn, wil ook Naruto zijn bevoegdheid halen om Ninja te mogen zijn. Daarvoor zit hij op de opleiding en daar is hij op zijn eigen manier erg bedreven in, al is het voornamelijk op de lollige manier. Als hij hoort dat als hij niet serieuzer word, hij zijn ninja-examens niet haalt besluit hij er serieuzer mee om te gaan en stelt hij als doel dat hij ooit zelf Hokage wil zijn.

Hij wordt ingedeeld bij Sasuke Uchiha en Sakura Haruno in team 7, geleid door Kakashi Hatake en ondergaat met zijn team de training tot shinobi. Vanaf dat moment krijgen ze te maken met andere, vaak sterke, goede maar ook kwade shinobi. Samen met zijn team komt Naruto erachter dat er verschillende groepen bezig zijn de wereld te veranderen en in gevaar te brengen en dat probeert dat te voorkomen en de wereld van de shinobi te redden. Dit met hulp van andere shinobi van binnen, maar ook buiten zijn dorp en zo maakt hij vele vrienden maar ook sterke vijanden.

Geliefd en benijd
Doordat de manga zo uitgebreid is, en vele merchandise en films/anime zijn uitgekomen is er ook een breed publiek van. Tussen de anime en manga is naar mijn mening een enorm verschil in diepgang en kwaliteit doordat de anime vol zit met ‘fillers’. Dit zijn overbruggingen tussen meerdere afleveringen om het verhaal aan te sterken of te rekken tot er nieuwe chapters uit zijn in de manga. Naar mijn mening zijn de fillers langdradig en doen ze afbreuk aan de serie. Hierdoor zijn er ook meer mensen met een specifieke voorkeur voor de manga, of vinden anderen juist de anime fantastisch.

Groepskorting?
Het lijkt erop dat de Japanners gek zijn op groepjes. In de Naruto manga worden shinobi ingedeeld in groepen van 3 met een groepsleider erbij. Er komen, zelfs als tegenstanders, vrijwel geen einzelgängers voor. Dit is logisch omdat zowel de shinobi als de tegenstanders in groepen verdeeld zijn en elkaar uitbalanceren maar tegelijk maakt het de serie erg voorspelbaar en een beetje te standaard. Naruto blijkt hierin een van de kartrekkers te zijn in de manga-wereld (voor zover ik weet) en dat is naar mijn smaak best ergerlijk. Zo vreselijk standaard. Maar och, dat is slechts mijn mening.

Lang verhaal
Naruto_Manga
Voor een manga die zo lang doorloopt zoals deze komt het geregeld voor dat het verhaal meerdere kanten op loopt of dat het zo uitgebreid word dat het enigszins moeilijker te volgen is. Bij Naruto is de artiest dicht bij de kern van het verhaal gebleven en blijft de verhaallijn duidelijk tot het eind. Toch voelt de manga een beetje zoals Bilbo Baggins uit de Tolkien boeken. Zoals hij zelf zegt: Als boter uitgesmeerd over teveel brood.
Er zit teveel rek in. Vanaf het moment dat duidelijk word wie Tobi is, of waar hij voor staat, zo ongeveer tussen hoofdstuk 515 en hoofdstuk 540 heb je veel actie, maar weinig vooruitgang.

Dit lijkt erop dat de artiest een writersblock had bij het maken van de laatste hoofdstukken want er zit naar mijn smaak geen progressie in. Een hoop van de gebeurtenissen zijn spannend en er zit nog geregeld actie in maar toch heb ik het idee dat ik een inspiratieloze poging, om een doodgebloed verhaal levend te houden, aan het lezen ben. Het is zonde om zo’n afbreuk te zien aan de goede naam en de potentie die het verhaal, en de algehele manga heeft.
De artiest maakt met de laatste 3 chapters het een en ander goed, door uiteindelijk een snel maar spannend einde te breien aan de serie. Voor mijn gevoel is dit niet een einde wat de serie verdient maar is het wel een opluchting om het verhaal een iets andere wending te zien nemen. Hoe kort dan ook.

Afgeraffeld  
Zoals ik al eerder uitlegde, de serie heeft een abrupt einde. Het laatste hoofdstuk vind ineens een flink aantal jaren, zo’n 15 jaar na hoofdstuk 699 plaats en de manga lijkt volledig ontspoort. Er komen ineens, in een weelderig gekleurde manga een hoop nieuwe personages, vrijwel allemaal kinderen van de hoofdpersonen voor. Er is een hoop tijd verstreken en een hoop gebeurd. Zo is Konoha blijkbaar van een Feudaal/middeleeuws ogend tijdperk naar een millennium voorsprong gegaan in een paar jaar.
Er worden laptops gebruikt, moderne rolstoelen, koelkasten, flatgebouwen en wolkenkrabbers. Ja, wolkenkrabbers!

Dit is een mooie indicatie om te laten zien hoe welvarend de wereld is maar het spreekt de wereld van Naruto tegen. De magie van de klassieke ninja-wereld, waar gebruik word gemaakt van traditionele wapentuig, kleding en bouwstijl gaat eraf en het contrast is in mijn ogen te groot.
Dit versterkt des te meer het idee dat de serie is afgeraffeld.

Er zijn geruchten dat er een korte spin-off serie komt die de tijd tussen chapter 699 en 700 overbrugt maar dat geeft het idee dat de serie nu maar klaar moet zijn en de spin-off als DLC word geserveerd.
Naruto Logo

Echt zo slecht?!
Nee. Naruto is, en blijft een fantastische manga. Er zit veel diepgang in met veel kleurrijke personages. De manga zit vol actie, en intrige en blijft spannend. Zelfs al word het einde uitgerekt en uitgesmeerd, de lezer zal het verhaal willen blijven lezen. Het blijft lonken. Zelfs na het vermoeden dat de spin-off summier zal blijken. Toch wil ik meer!
Naruto is, ondanks de slechte afwerking, toch een van de betere manga’s die ik ken.

Anime
Zoals eerder aangegeven heeft Naruto een animeserie die uitgebreider is dan de manga. Dat komt deels doordat er een hoop fillers in voorkomen. Over de animeserie is net zo veel verdeeldheid als over de manga. Dit heeft als voornaamste reden zowel de vele fillers, als minder diepgang dan in sommige manga-chapters. Daarentegen is de anime in kleur en kan ik mij voorstellen dat liefhebbers dit ook mooi vinden. Én dat er nog eens 10! Films van zijn uitgekomen. Ja ja, de 10e moet nog uitkomen maar het is wel iets om erg naar uit te kijken! De film heet ‘The Last’ en komt in december uit. Het verhaal vindt tevens plaats in de overbruggingstijd tussen chapter 699 en 700 en verhaalt waarschijnlijk deels hoe Kakashi als Hokage functioneert en hoe Naruto het in zijn aanloop naar de 7e Hokage doet.
Ook ik kijk uit naar deze film, al is het omdat ik wil weten wat er gebeurt in die overbruggingsperiode. Er moet tenslotte en reden zijn waardoor Konoha een metropool word met een technologische sprong van een millennium in een kleine 15 jaar…

Oordeel:
Naruto 28
Al is dit een review met een heel scherp randje, toch is en blijft Naruto een van de beste Shonen Jump manga’s die ik ken.
Na jaren veel plezier te hebben gehad aan deze manga is mijn conclusie dat het een prachtige manga is, met een fantastisch, al dan niet onnodig lang gerekt verhaal en mooie, kleurrijke persoonlijkheden. De manga straalt een zekere magie uit van een wereld die een hoop mensen van kind af aan al spannend vinden. Ninja’s. Of beter gezegd, shinobi. Naruto kan een voorbeeld zijn voor andere manga’s en zal altijd in het rijtje toonaangevende manga’s staan. In ieder geval voor mij!

Dit verhaal toont aan dat zelfs de mooiste verhalen afhankelijk zijn van een goede verteller. Als een schrijver of uitgever geen zin of inspiratie meer heeft kan dat een verhaal de kop kosten. Er zit nog zoveel potentie in de wereld van Naruto waar geen gebruik van gemaakt zijn en bepaalde verhaallijnen houden zomaar op, zoals wat er moet gebeuren met Orochimaru en wat er gebeurt met de jyuubi. We zullen het allemaal meemaken maar ik ben van mening dat dit eeuwig zonde is!

Toch, zal ik deze manga iedereen aanraden! Het blijft een uniek en mooi verhaal met goede onderliggende boodschap met, net als een hoop andere manga, vriendschap als onderliggend thema. En weet je wat? Daar zit wel wat in.

Score: 7

Good Things

 • Genoeg actie
 • Kleurrijke personages
 • Goede tijdsbesteding met veel chapters
 • Groepsverband versterkt het verhaal juist
 • Mooie, kleurrijke Anime, met 10! films
 • Humor in vooral het het begin
 • Het is Naruto
 • Mooie onderliggende boodschap
 • Prachtige wereld
 • Jyuubi en Jutsu zijn awesome!
 • Artiest blijft dicht bij de kern van het verhaal

Bad Things

 • Verhaal is te lang uitgesmeerd
 • Sommigen kunnen veel chapters een drempel vinden
 • Standaard aartsrivaal verhaal
 • ALLES is in groepjes! (persoonlijk)
 • Het einde lijkt gerekt
 • Sommigen van de Laatste 100 chapters lijken inspiratieloos
 • Chapter 700 steekt vreemd af tegen de rest van het verhaal
 • Sommige achtergrondverhalen houden ineens op of verdwijnen uit beeld

The Breakdown


Actie
9
Personages
8
Diepgang in het verhaal
8
Groep in het verhaal
7
Artwork
7
OVA Aanwezig
4
Volwassenheid
7
Afwerking
6
There are 2 comments

Add yours
 1. nelus4blood

  Jammer dat deze blog meer dan een jaar niet meer bijgehouden wordt
  (TT_TT)
  toch blijf ik elke keer terug komen met een beetje hoop.
  hopelijk zal 2016 een beter jaar voor jullie worden.
  alvast een fijne jaarwisseling en een gellukkig 2016
  (~■_■)// matta na FOS-kun

  • Fos

   Ohayo!

   Ik vind het zelf ook vervelend en treurig.
   Helaas is het aan Japatrees en het volledige team om dit levend te houden.
   Ik hoop dat er weer een nieuwe inleving komt maar het is even afwachten.

   Hopelijk heb je hier wat aan, en blijf checken en hopen!! dat doe ik ook!!
   greetz, Fos


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: