http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/10/manga-Drifters.jpg

Manga van de week! Drifters

7.9

De manga van week 42 is Drifters en is een verhaal met een eigenaardig tintje. Het gaat over een Japanse samurai Shimazu Toyohisa die terwijl hij een felle strijd vecht dodelijk gewond raakt. Hij denkt te sterven maar beland in een witte gang met een vreemde vent aan een bureau in het midden. Die stuurt hem via een portaal naar een onbekende wereld waar hij een belangrijke rol moet spelen. Toyohisa heeft zelf geen idee wat zijn doel is en doet tijdens het verhaal het enige wat hij kan en weet. Oorlog voeren en vechten.

Narnia wattus?
Eenmaal in die wereld aangekomen blijkt dat Toyohisa in een vage wereld vol mythische wezens terecht gekomen te zijn waar een strijd woedt tussen verschillende kampen. In de veldslag waar hij een moment daarvoor nog gevochten heeft is hij ernstig gewond geraakt en in de nieuwe wereld wordt hij, na door een soort van portaal te vallen en K.O. te gaan, gevonden door twee elvenjongens. Zij merken dat hij is wat ze een ‘drifter‘ noemen en weten waar twee andere zitten. Ze brengen Toyohisa naar de drifters toe, die besluiten dat hij bij hen moet blijven.

Als Toyohisa eenmaal bijkomt is hij een beetje opgelapt en ziet hij twee vreemde mannen voor zich. Arrogant als hij is, eist hij te horen wie ze zijn en dan blijkt dat ze allemaal op dezelfde manier in die wereld zijn gekomen. De andere twee zijn namelijk een Warlord (daimyō), Oda Nobunaga die twee generaties voor Toyohisa leefde en een beroemde samurai-boogschutter, Nasu no Yoichi die ruim vier eeuwen daarvoor leefde.
Vanaf dat moment wordt duidelijk dat de plek waar ze zijn gekomen speciaal is en dat ze daar met een doel zijn.

Drifters

Oude bekende
De geestelijk vader van der manga is Kouta Hirano. Nu denk je waarschijnlijk, ‘ken ik die’? Ja, misschien wel. Hij is de artiest die de fantastische manga Hellsing heeft gemaakt. Drifters is gemaakt in dezelfde stijl en is ook zeer herkenbaar. Naar mijn mening is de stijl van deze artiest erg uitgesproken. Emoties worden op de juiste manier getoond en in de manga’s zijn de personages gek op geweld en zijn confrontaties vaak bloederig en vol actie. Dialogen vinden plaats op de juiste momenten en er worden niet veel woorden vuil gemaakt om dingen duidelijk te maken. De artiest is kundig genoeg om de personages zo gedetailleerd te maken dat je ziet hoe ze kijken en hoe ze reageren. Deze tekenstijl is de kracht van de artiest en maakt, samen met de sterke personages en het verhaal dat zijn manga(‘s) zeer goed en populair zijn.

Time after time
De lezer zal in deze manga diverse bekende figuren uit verschillende tijdperken tegenkomen. Al is het een fictief verhaal, de hoofdpersonen in het verhaal zijn wel personen die echt geleefd hebben met allemaal een interessante achtergrond. Op wikipedia en meer encyclopedie-sites en in boeken zijn veel details over deze mensen te vinden. Zo is Oda Nobunaga deels verantwoordelijk voor de vereniging van Japan. Het valt op dat de meeste personages militaire of politieke leiders zijn waarvan de politieke of militaire carriere het beroemdst is. Diezelfde sterke kant komt ook terug in de vechtwijze van deze personages.

Een paar van deze personen zijn Jeanne d’Arc, Anastasia Romanov en Hannibal Barkas. De prominente kenmerken worden gebruikt in de strijd. Zo gebruikt Anastasia ijs als wapen en is Hannibal een briljant strateeg. Elke held of bad-guy in de serie heeft een eigen kracht of kenmerk, wat het verhaal goed aansterkt.

Drifters.banner

One does not simply…
…walk into Mordor. Ja ja, ik weet het. ‘Your meme is bad and you should feel bad!’ Toch is het in dit geval wel van toepassing. De wereld waar de drifters in beland zijn lijkt in de eerste chapters erg op Middle Earth uit de Lord of the Rings saga. Je vind er Orcs, Elves en Humans. Oh ja, en Draken! Woohoo! Het geeft een beetje een idee van ‘been there, done that’ maar hoe verder je in het verhaal komt hoe minder het op LOTR lijkt. Het verhaal krijgt steeds meer een eigen sterke identiteit.

Black and white
Hoewel er supervette actie is en er veel gebeurt, is het verhaal achter de schermen een potje schaak. Het is een strijd tussen een aantal facties. De kampen die in de manga voorkomen zijn de Octobrists, de Drifters en Offscourings.
De Drifters zijn naar de wereld gebracht als ‘goede’ strijders die de volken in de nieuwe wereld moeten gaan beschermen, ofwel de witte schaakstukken. Sommigen doen dit uit eigen gewin maar anderen uit gevoel van onrecht. De Offscourings zijn de ‘slechte’ stijders, ofwel zwarte schaakstukken in een schaakspel. Zij vechten uit haat, frustratie of een vals gevoel van rechtvaardigheid. De Octobrists zijn een groep magiërs die proberen de drifters te verzamelen om ze te organiseren in een groep, zodat ze de Offscourings kunnen bestrijden voor de wereld waar ze in beland zijn ten onder gaat. De Octobrists bestaat uit voornamelijk andere drifters die zijn getraind in magie door middel van talismannen.

De twee schaakspelers zijn de vreemde man in de witte gang achter zijn bureau, (Zijn naam is Murasaki  en hij staat voor het witte ‘team’) en Easy. Murasaki is een kalme man van weinig woorden met een sigaret op de lip en een krant om te lezen. In die krant leest hij wat er gebeurt in de wereld waar de Drifters en de Offscourings heen gestuurd zijn. Easy is een vrouw met donker haar en een duister uiterlijk, en belichaamt het kwaad, ofwel de ‘Zwarte schaakspeler. Zij heeft de Offscourings naar de wereld gestuurd en probeert daarmee de wereld te beïnvloeden zodat de ‘Black King’ het kan veroveren. Er gaat een gerucht dat Easy niet haar echte naam is. Ze heeft ook veel weg van Alucard (de jonge vorm) uit Hellsing. (Mogelijk dat de manga uiteindelijk een crossover word maar het kan ook zijn dat ik de verkeerde indruk heb.)

Wink Wink
Drifters is in ieder geval een duidelijk verhaal tussen goed en kwaad. In de wereld leven zijn meerdere dorpen en steden. Een daarvan is  het rijk ‘Orte‘ met als hoofdstad Verlina. Het rijk is een deel van de wereld waar voornamelijk mensen heersen en andere rassen ondergeschikt zijn. Laat de stichter van Orte nou net een klein ventje zijn, met een korte snor en plat gekamd haar. Er word dus ook een sterke historische verwijzing gemaakt naar de Nazi’s en hun idealisme. Zo lopen verschillende historische gebeurtenissen door elkaar en zorgen voor een unieke cocktail van actie, historie, intrige en oorlog.

Oordeel:

3 Drifters

Al Is dit een kwestie van smaak, Drifters is een topper van een manga waarin niet direct veel te leren is over historie, maar je misschien wel aan het denken zet. Het is niet een manga die je iets wìl leren, maar wel die paar feiten zo goed mogelijk neer zet en de je nieuwschierigheid aanspreekt.

Als je gewoon lekker een goede manga wil lezen en wil genieten van actie en humor zit je met deze manga wel goed. Ookal is het wel weer een manga waar een groep centraal staat in plaats van één persoon, toch zit het verhaal zo in elkaar dat het niet stoort. Elk hoofdpersonage zit sterk en goed in elkaar en is goed als individu te zien die niet afhankelijk is van de andere personages.
Er is wel iets wat ik zelf een gemiste kans vind en dat is dat de personages die gebruikt zijn en uit de westerse geschiedenis komen erg Japanse trekjes hebben. Zo zijn Anastasia, Jeanne d’Arc en Rasputin spitser en met een meer azisch uiterlijk getekend. A-la dat is nou eenmaal de stijl van de artiest maar dat Rasputin zijn bril met zijn middelvinger op zijn neus drukt zoals typische manga characters dat doen, is iets wat stoort.

Verder is er weinig op aan te merken. De manga zit goed in elkaar met goede tekentechnieken (als is de kwaliteit niet overal hetzelfde) en de meeste tekeningen zijn van hoge kwaliteit, waarin het moment goed weergegeven word zoals bij (ik noem ze maar even) ‘baka’-momenten, waar de tekeningen wat kinderlijker zijn.

Als klap op de vuurpijl is er nog een teaser trailer uitgekomen in december 2012. Hoewel nog niet bekend is óf er een anime of OVA uit komt, de hoop en verwachting zijn hoog. Van Hellsing kwam er bijvoorbeeld ook laat pas een OVA uit.

Als je nog twijfelt of je deze serie moet gaan volgen, maak ik het je makkelijk. Gewoon doen! Het is een goede en leuke serie waar nog veel van verwacht mag worden, al moet je wel geduld hebben. De serie komt namelijk niet met een standaard regelmaat uit.

Score: 7,9

Good Things

 • Manga van Kouta Hirano
 • Het verhaal is een schaakspel
 • Echte historische figuren/helden
 • Sterke tekenstijl, gedetailleerd en goed contrastwerk
 • Personages hebben diepgang
 • Humor
 • Flinke knipoog naar de geschiedenis met historische feitjes

Bad Things

 • Weer het uitbreidende groepje op quest
 • wisselende kwaliteit in de tekeningen (als je er niet van houdt)
 • Historische figuren zijn 'japans' gemaakt (gewoonten/stijl)
 • Chapters komen onregelmatig uit

The Breakdown


Actie
9
Personages
9
Diepgang in het verhaal
8
Groep in het verhaal
7.5
Artwork
8
OVA aanwezig (nog niet maar er is hoop)
6
Volwassenheid
8
There are no comments

Add yours

Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: