http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/05/22Japanmarkt25.jpg

Japanmarkt Leiden 2014

Helaas konden we er niet bij zijn vandaag, maar op deze 25ste dag van mei wordt in Leiden voor de zevende keer Japanmarkt georganiseerd.

japanmarkt1

In het jaar 2000 bezocht de keizer van Japan het Rapenburg. Om deze gebeurtenis te herinneren organiseerde het Japanmuseum Sieboldhuis ook dit jaar weer een nieuwe versie van Japanmarkt. Vanaf 12:00 tot 17:00 was er een rijk gevuld programma dat je in staat stelde wat Japanse cultuur op te snuiven én wat Japanse cuisine op te eten. Dit jaar stond het miniatuur in de Japanse cultuur centraal als thema. Persoonlijk vind ik dit thema een klein beetje kleinschalig, maar ja soms geldt ook in Japan “less is more”

Op het Rapenburg vond je de hele dag door een markt vol met typische Japanse culinaire en culturele producten. Maar natuurlijk bood deze gezellige braderie ook de ruimte om je nieuwste cosplay te showen, en je kinderen (of jezelf natuurlijk) te laten schminken. Daarnaast vonden er ook nog (Japanse) vechtsportdemonstraties plaats.

Japanmarkt-Leiden_22252

Buiten de markt bood het Japanmuseum ook een rijk programma aan. Zo werd er voor muzikaal vermaakt verzorgd door middel van de Japanse Taiko drummuziek en kon je manga leren tekenen middels een daarvoor bestemde workshop. Daarnaast waren er nog een aantal demonstraties voor de Japan liefhebbers met groene vingers. Zo waren er Bonsai demonstraties, maar kon je ook leren hoe Ikebana in zijn werk gaat.
De bonsai boompjes zijn natuurlijk een goed symbool voor miniatuur, want niet alleen is je boompje een miniatuur, ook je snoei en overige onderhoudstools zijn een soort chibi gereedschappen. Ikebana is wellicht minder bekend, dit is Japans bloemschikken. Houd je van bloemen maar heb je geen groene vingers? Dan is ook aan jou gedacht, door middel van een Kanzashi workshop leerde je hoe je bloemvormige Japanse sieraden kan maken. Verder werden er nog lectures en rondleidingen gegeven die draaiden om het thema miniatuur in de Japanse kunst.

Misschien dat voor de gemiddelde con-bezoeker het programma in het museum niet overdreven spannend klinkt, gelukkig bood de markt genoeg gezelligheid, cosplay en lekker Japans eten om een bezoekje toch zeker te rechtvaardigen. Volgend jaar hoop ik dan ook dat ik een live verslag voor jullie kan schrijven vanuit Leiden. Nu alleen nog hopen dat ze dan wifi hebben bij de takoyashi kraam.

Impressie-Japanmarkt-4

Wie van onze lezers is naar Japanmarkt geweest en wat vonden jullie ervan?
There are 3 comments

Add yours
  1. Cynster

    Shit man, gemist. En in Leiden nog wel T^T Klinkt leuk. Jammer dat ik er niet bij was. Is het misschien een idee om Japanse “events” in Nederland in een kalender op de site te zetten? Zodat mensen zoals ik dit niet missen? xD


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: