http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/03/Tifa_Lockhart_Jeroen_Weimar.png

Interview met Ilunaneko Cosplay

Siep ging op pad om een interessant interview te regelen en liep tegen Ashley Ilunaneko op. Toen hij haar vroeg of ze een interview wou afgeven, en wat ze zoal in het dagelijks leven deed reageerde ze als volgt:
Toen ik een berichtje kreeg van Siep was ik eerlijk gezegd verbaasd. Het is super om anderen te mogen vertellen over mijn cosplay, of cosplay in het algemeen. Meestal ben ik bezig met mijn cosplay, maar daarnaast heb ik ook gewoon een baan en volgend jaar weer school. Naast cosplay game ik veel, en kijk ik zeer regelmatig films.

De meeste lezers zijn al op de hoogte van wat cosplay inhoudt, maar kan je me voor die enkeling toch nog eens uitleggen wat cosplay eigenlijk is?
Ik denk dat de definitie van cosplay voor iedereen een beetje anders is, maar ik denk wel dat de meesten zullen vertellen dat wij, met behulp van kostuums en acteren, een character waar wij van houden uitbeelden. Dit kan van alles zijn, van anime en manga tot westerse films en comics.

Wat was de eerste conventie die je bezocht, en wat heeft je er toe gezet daar heen te gaan?
De eerste conventie die ik bezocht was Abunai 2010. Ik wist toen nog bijna niets over cosplay of anime in het algemeen, al was ik wel in kostuum. De sfeer op deze conventie was zo gezellig en open, dat ik hierna gelijk mijn kaartje voor de volgende conventie heb gekocht! Abunai is overigens een echte aanrader voor een beginnende con bezoeker.

Wanneer ben je met cosplay begonnen en wanneer werd het echt serieus?
2010 was ook meteen mijn eerste cosplay, deze was voor me gemaakt. Twee jaar geleden begon ik zelf dingen te maken, en ik denk dat dat het omslagpunt was voor mij. Hierdoor ging ik beter op details letten en kon ik alles precies zo maken als ik zelf wou.

Erza_Kees_Peters

Erza Heaven Wheel Armor.
Fotograaf: Kees Peters

Is er speciale één cosplayer die je bewondert?
Ik zou er zo snel niet één kunnen noemen, er zijn er namelijk zoveel. Ik heb veel bewondering voor Yaya Han, vooral haar talent voor cosplay maken. De details in haar kostuums zijn geweldig! Verder vind ik Calssara een super leuke cosplayer. Oké, één laatste dan, ik vind Jessica Nigri ook echt leuk, haar persoonlijkheid is echt opmerkelijk. Ik vind het bijzonder hoe ze met zoveel bekendheid toch nog zo veel (zichbare) lol kan hebben!

Wat maakt cosplay voor jou zo bijzonder?
Cosplay is meer dan alleen een hobby, het is een levensstijl! Het is geweldig om een dag je favoriete karakter te mogen zijn, en andere mensen te ontmoeten met dezelfde interessen. Cosplay is voor mij echt dé ultieme vorm van fandom voor een character!

Hoeveel uur besteed je eigenlijk aan je hobby, of moet ik zeggen levensstijl?
Per week werk ik er denk ik meer dan 20 uur aan. Maar als je de uren meetelt dat ik bedenk HOE ik iets ga maken, wanneer ik wat aandoe, waar ik de spullen vandaan haal. Alles bij elkaar is bijna een fulltime job!

Wat vind je het leukste aan cosplay, het maken van de kleding en attributen of er uiteindelijk in rondlopen?
Ik denk dat ze beiden wel iets hebben. Het is geweldig om te zien hoe een hoopje stof uiteindelijk een kostuum wordt! Wanneer ik een kostuum kan aandoen naar een conventie geeft dat toch wel een extra kick. Het totaalplaatje van een pruik, kostuum, wapens, make-up. Het voelt wat mij betreft geweldig om het aan te hebben.

Heb je ook een favoriete outfit?
Ik moet eerlijk zeggen dat het antwoord op deze vraag bij mij elke maand wel verandert. Op dit moment vind ik mijn Jinx cosplay heel erg gaaf. Het is mijn eerste kostuum met zoveel wapens en veel verschillende elementen. Naast Jinx vind ik mijn Yuno Cosplay ook geweldig, Yuno is in mijn ogen een super tof character! Ook zal Panty Anarchy één van mijn favoriete cosplays blijven, ook omdat ik dit samen kan cosplayen met Moekke als Stocking!

Panty_Stocking_Chau_Kar_Man

Ilunaneko als Panty en Moekke als Stocking
Fotograaf: Chau Kar Man

Speel je daarnaast ook nog graag games, of hou je het liever bij anime/manga?
Ik speel eigenlijk veel meer games dan dat ik anime kijk. Dit komt meer omdat ik heel snel afgeleid ben tijdens het kijken van anime, en bij games moet je wel goed opletten. Hierdoor duurt het erg lang voordat ik eenmaal een anime heb afgekeken. Wanneer je een game speelt krijg je ook een andere band met een verhaal of character vind ik. Je maakt keuzes en je speelt als een character, dat maakt het voor mij makkelijker om gehecht te raken een een personage.

Toch wil ik weten wat is je favoriete anime is!
Ik hou vooral van het horror genre, dus ik moet ze toch even kort noemen. Mirai Nikki is een favoriet. De personages zijn heel uniek en de verhaallijn maakt het zo dat je zo snel mogelijk wilt weten wat er gaat gebeuren! Death Note vind ik ook een hele goede anime. Ook hier is de verhaallijn erg goed en heerlijk onvoorspelbaar. Naast andere horror genre anime, vond ik Rozen Maiden ook erg leuk. Het hele idee van poppen is voor mij al een reden om Rozen Maiden te kijken.

En wat is dan je favoriete game, aangezien je graag gamet?
Mijn favoriete game is Alice: Madness Returns. Voor een super Alice in Wonderland- en Horror fan is dit echt de perfecte game! De teksten van de personages zijn zo verschillend van welke game ook, alleen dit al is een punt om het spel te spelen!

Welke conventies ga je nog bezoeken dit jaar?
De eerstvolgende conventie zal Tomocon zijn, een kleinere conventie met wat meer rust voor mij. Daarna komt Animecon, de conventie waar ik al sinds de vorige Animecon mee bezig ben. Hier zijn belangrijke competities waar natuurlijk ook de nodige stress bij komt kijken. Ook ga ik voor het eerst naar een conventie buiten Nederland of België. Ik ga namelijk naar de Japan-Expo in Parijs! Ik ben echt heel benieuwd naar deze con. Er komt ook nog een dagje Japantag in Duitsland voor mij. Dat is niet echt een conventie, maar volgens mij wordt dit super gezellig.

Dead_Master_Jeroen_Wolf

Dead Master van Black Rock Shooter OVA
Fotograaf: Jeroen Wolf
There are 2 comments

Add yours
  1. Barend

    Leuke interview! Overigens ze ziet er niet verkeerd uit :P. Rozen Maiden is zeker een goede anime. Laatst kocht ik de DVD box set voordat ik Rozen Maiden überhaupt had gezien, en ik moet je zeggen ik heb er zeker geen spijt van gehad! Ik vind het fenomeen ‘Cosplay’ leuk om te zien, ook al heb ik me er nog nooit echt in verdiept. Zelf zou ik nooit zoiets doen, ik ben veelte conservatief om mijzelf zo open en bloot te stellen :P. Hoe dan ook er zijn hele mooie creaties en ook soms erg rondborstige :P. Vrouwelijke Nathan Drake anyone?


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: