http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/05/maxresdefault-1050x592.jpg

Hardware Happy (Budget gaming)

Voor één keer verander ik mijn naam van Siep naar ´Hardware Harry´. Deze keer ga ik stiekem een beetje off-(Japa)Topic. Ik heb namelijk 2 stukjes hardware gekocht waar ik zeer over te spreken ben. Helemaal off-topic is het natuurlijk niet want vermoedelijk zijn de meesten van jullie niet vies van een game op z’n tijd. Daarom 2 stukjes hardware voor de basis van een low-budget PC waar je nog redelijk op kan gamen.

Moederboord
Om te beginnen heb je natuurlijk een moederboord nodig. Het moederboord wat ik aangeschaft heb is een ASROCK H81M-HDS. Bijzonder is het moederboord niet maar degelijk is hij zeker. De ondersteunde socket is een socket 1150, wat nog een lekker recente socket is. Op deze socket past voor de ‘die hard’ gamer ook nog een niet al te misselijke Intel Core i7 4790, wat naar mijn idee een mooie Quad Core is die op 3.6 GHz per Core draait.

Aangezien dit moederboor Micro-ATX is past hij vrijwel in elke behuizing. Daarnaast heeft hij 2 aansluitingen voor DDR 3 op 1600 MHz, wat tegenwoordig vaak al voldoende is. Degene die graag met externe hardeschijven werkt, wordt ook niet vergeten. het moederboord heeft 4 USB 3.0 poorten en daarnaast nog 8 USB 2.0 poorten.

ASROCK H81M-HDS (van tweakers.net)
Het belangrijkste is voor een gamer natuurlijk audio en video. Ook op dat gebied laat het moederboord je niet in de steek. Er is namelijk ruimte om een 5.1 setje in het moederboord te prikken (Realtek ALC 662). Qua graphics ben ik al helemaal aangenaam verrast. Het moederboord ondersteunt Intel HD Graphics voor processors met geïntegreerde GPU. Dat betekent dan ook dat het moederboord een D-Sub port (VGA-out), DVI-D port en ook een HDMI port heeft.

Wat dit moederboord kost? Niet zo gek veel, want voor zo’n €44,- bezorgen ze hem al bij je thuis.

CPU
Zoals ik al zei was ik op zoek naar low-budget gaming materiaal. Dat betekent dat ik eigenlijk geen geld kwijt wil zijn aan een videokaart. Het mooie aan dit moederboord is dus dat hij Intel HD Graphics ondersteunt en een HDMI port heeft. Daarom moest ik ook op zoek naar een processor met een ingebouwde GPU. Een i3 zou een game al redelijk moeten trekken, maar zijn vaak wat aan de prijzige kant.

Wat ik nu heb gekocht is een Intel Pentium G3420. Vooral grafisch doet hij echt niet onder voor een vergelijkbare i3. Tevens wordt er een stille Stock-koeler meegeleverd die ook al voorzien is van koelpasta. De techneuten onder ons zullen de koelpasta waarschijnlijk vervangen voor net iets betere, maar voor de leken volstaat de koeler met koelpasta zeker. Deze pentium G3420 draait standaard op 3.2 GHz (dual core). De vergelijkbare i3 waar ik het daarstraks al over had mag dan wel op (2x) 3.4 GHz draaien, maar dat zal vermoedelijk niet veel verschil maken.

Zeker als je naar de prijs kijkt zal je snappen dat ik in dit geval voor de G3420 ben gegaan. Voor pakweg €55,- ploft deze op je deurmat. Mocht je toch liever een vergelijkbare i3 hebben (omdat dit misschien stoerder klinkt), moet je wel bereid zijn om voor nagenoeg dezelfde prestaties €100,- af te tikken zodat de postbode hem op een bedje van rucola bij jou op de suède mat drapeert.

PS: mocht je dit soort hardware-features nou leuk vinden, laat het even weten in de comments! Misschien dat ik eens vaker over hardware kan schrijven.

Prestaties van de PC volgens de Windows index

Prestaties van de PC volgens de Windows index
There are 3 comments

Add yours
 1. xaho

  Kijk! Er word in ieder geval een goede site gebruikt voor prijs vergelijking/informatie!
  Staan om de maand goede builds op http://tweakers.net/reviews/zoeken/?itemTypes%5B%5D=265
  Het moederbord + de processor die besteld zijn staan dan ook netjes in de advies build voor een budget systeem: http://tweakers.net/reviews/3510/2/desktop-best-buy-guide-mei-2014-budget-en-basissysteem.html

  Blijft die Windows Prestatie Index wel wat apart vinden :’) 7.1 voor een G3420… een i7 930 op 3.6GHz is “slechts” 0.5 punt beter. Maar goed, mooi systeempje voor de standaard taken!

  • Siep

   Grappig, die best buy had ik nog niet gezien! Haha, overigens heb ik in dit gebouwde systeem wel ander RAM, en een andere harde schijf gebruikt. Ook een andere behuizing, een van Zalman, prima dingetje.

   De windows prestatie index blijft inderdaad bijzonder frappant haha!


Laat een berichtje achter

%d bloggers like this: