http://japatrees.nl/wp-content/uploads/2014/05/narutoramen2.jpg

De ramen in Naruto

De komende paar dagen gaan we veelal hebben over de immense populaire anime Naruto. Helaas moet ik toegeven dat ik niet heel veel heb met Naruto, dus ik vroeg me af waar ik in hemelsnaam over moest schrijven. Gelukkig heb ik wel heel veel met Japans eten, dus ga ik jullie iets meer vertellen over Naruto’s favoriete kostje: Ramen!

Ramen?

Nee, ik heb het niet over die glazen dingen, dat zou immers niet echt prettig eten zijn. Ik heb het over die heerlijke Japanse noedel soep! Je mag je geen echte otaku noemen als je nu nog steeds niet weet waar ik het over heb…

Ramen is de hemel op aarde – de enige wijze woorden van Naruto

Ramen bestaat uit de volgende basiselementen: dikke, sappige noedels doordrenkt in een vlees –of visbouillon, op smaak gebracht met miso of soya en aangevuld met ingrediënten als vlees/tofu/vis, gedroogd zeewier, ei en bosui. Daarbij komt dat iedere Japanse regio wel hun eigen draai geeft aan het gerecht. Hierdoor wordt het een ware culturele ervaring wanneer je ramen in bijvoorbeeld het noorden uitprobeert en daarna in het zuiden van Japan.

Hier een paar voorbeelden van goeie, lekkere ramen uit verschillende streken:

tokyoramen

Tokyo Ramen
Tokyo kent de ramen op basis van soya saus en kip bouillon. De noedels zijn vrij dun en krullerig vergeleken met de wat bekendere ramen. In Tokyo gooien ze er graag bamboe bij en het gebruikelijke varkensvlees, ei en gedroogd zeewier.

misoramen

Sapporo Ramen
Sapporo ligt ergens in het noorden van Japan en staat bekend om de speciale ramen daar. Voor veel Japanners zijn noedels het eerste waar ze aan denken bij deze grote stad. Omdat het vaak koud is daarboven en veel sneeuw kan vallen is de ramen ook gemaakt om het lichaam aan te sterken. Zo is de ramen gemaakt op miso basis (een vrij recente techniek) en heeft het ingrediënten als boter, bonen, maïs, stevig varkensvlees en zo nu en dan ook inktvis en krab.

shioramen

Hakodate Ramen
Dit gebied kent de Shio ramen, oftewel noedel soep die op smaak is gebracht door flink wat zout toe te voegen. Dit is de meest traditionele manier om ramen te maken. Verder wordt dit gerecht gemaakt in kippenbouillon en tevens met kippenvlees.

tonkotsuramen

Hakata/ Kurume Ramen
Hakata ramen is tegenwoordig het meest populair te noemen, er wordt ook veel werk gestoken in dit type ramen. Het wordt namelijk gemaakt met behulp van de tonkotsu techniek, waarbij de ramen meester 12 tot 15 uur varkensbotten moet koken tot het in gelatine is veranderd. De Kurume ramen is ongeveer het zelfde voorbereid, maar heeft een rijkere smaak doordat er ook varkenshoofden e.d. worden gebruikt.

De geschiedenis van de ramen is vrij onbekend, niemand schijnt het erover eens te zijn of het nou van de Chinezen afkomt of van de Japanners. De naam schijnt afgeleid te zijn van het Chinese woord “lamian”, wat “hand-pulled noodles” betekent. Daarnaast werd ramen tot 1950 shina soba, oftewel Chinese soba, genoemd. Bovendien werd ramen pas echt populair in de tijd dat Chinese artikelen met een cultureel tintje erg in trek waren in Japan. Wel heel toevallig… We kunnen er dus zo goed als vanuit gaan dat we dit heerlijke gerecht aan de Chinezen te danken hebben.

Leuk weetje
Naruto is vernoemd daar een van de kleinere ingrediënten, namelijk de Narutomaki, dat witte platte dingetje met een roze spiraal erin! Dit is gemaakt van vis, alleen smaakt het niet zo.

Zelf ramen maken!

Ik moet Naruto groot gelijk geven dat ramen werkelijk de hemel op aarde is. Veel shops buiten Japan zijn het hier ook mee eens en proberen dan ook de identieke ramen uit de anime na te maken. Zo is er het Japanse restaurant “Naruto Ramen” in New York, wat net zo goed uit de anime gelopen kon zijn.

narutoramen3

Nou heb ik zelf ook mijn fair share gehad van dit overheerlijke soepje tijdens mijn verblijf in Japan. En ook al is het bijna een belediging tegenover de echte chefs die jaren en jaren er over doen om goede ramen te kunnen voorbereiden, ik heb geprobeerd zelf een recept bij elkaar te schrapen. De volgende lijst zijn ingrediënten die iedereen zou moeten kunnen halen in hun supermarkt en Japanse toko:

- Instant Noodles pakjes uit de supermarkt of dikke Udon Noodles (tegenwoordig te vinden bij de Xenos)
- Varkens of runderbouillon in blik
- Varkenshaas
- Eieren
- Soya saus of Mirin (kook sake)
- Groente uit de supermarkt: Bos –en/of lente ui, bokchoy
- Groente uit de Aziatische supermarkt: Nori (gedroogd zeewier), narutomaki, bamboereepjes, eventueel Aburage

1. Marineer het vlees voor ongeveer 4 uur in Soya saus of Mirin.
2. Gooi het vlees daarna in de oven op de hoogste stand totdat het goed gaar is.
3. Breng 1 of 2 eieren aan de kook, totdat deze hardgekookt zijn.
4. Ondertussen kun je de bouillon in een grote pan op het vuur aan het sudderen brengen, terwijl je het op smaak brengt met soya saus.
5. Wanneer het goed aan het pruttelen is gebracht, kun je de noedels erin gooien. Heb je de instant noodles gehaald? Gooi de harde slierten dan gewoon zo in de pan zonder de smaakzakjes eraan toe te voegen. Udon zal vantevoren wel een beetje gekookt moeten worden, maar toch heeft deze mijn voorkeur.
6. Snij alle groenten zo klein of zo groot als je zelf wilt. Ook de narutomaki kun je gewoon zo snijden en in de ramen serveren, geen voorbereiding vooraf nodig.
7. Tot slot kiep je de bouillon met noedels in een kom, topt het met een hardgekookt ei door midden gesneden, de fijngesneden groente en natuurlijk het vlees.

narutoramen4

Ook al loopt me het water nu al in de mond, helaas kan ik niet zeggen dit specifieke gerecht zelf geprobeerd te hebben. Maar daar komt verandering in! Van voorbereiding tot het daadwerkelijk tot me nemen zal gedocumenteerd worden voor alle Nederlandse otaku’s. Dan horen jullie zelf wat mijn oordeel hierover is!

Tot die tijd zullen jullie het helaas moeten doen met goedkope ramen wannabe instant noedels van de Albert Heijn.




There are 3 comments

Add yours

Leave a Reply to Diederik Cancel reply

%d bloggers like this: